Barkod, ürünlerin tanımlanmasını sağlayan, dikey çizgilerden oluşan, optik okuma cihazları ile okunabilen, görsel kod türüdür. Ürün çeşitleri için barkod oluşturma işlemleri yapılır. Her ürün grubunun ve türün ayrı bir barkodu vardır.
Ürünleri tanımak ve takibini yapabilmek için tüm tedarik ve pazarlama süreçlerinde kullanılır. Barkod oluşturma, işletmelerin verimliliğine önemli katkı sunan, ürünlerin tanımlanmasını sağlayan işlem süreçleridir.
Barkod Türleri Ve Kullanım Alanları
Barkodlar, özel yazılımlarla oluşturulur ve ürünler üzerine etiket olarak yerleştirilir. Barkod türleri ve kullanım alanları farklıdır.
En çok kullanılan barkod türleri ve kullanım alanları şunlardır;
- 1D barkod; yatay çizgilerden oluşur, ürün tanımlama, satış işlemleri ve envanter yönetiminde kullanılır,
- 2D barkod; dikey ve yatay çizgilerden oluşur. Qr kodları örnek olarak gösterilir ve her alanda kullanılır,
- DataMatrix barkod; Küçük ürünler için oluşturulan barkod türüdür, kullanım alanı, tıbbi cihazlardır.
Ürün türlerine göre farklı formül ve yöntemlerle oluşturulan barkodlar, ürüne ait önemli bilgileri barındırır ve optik okuyucular, barkodda yer alan bilgilerin görülmesini sağlar.
Barkod Oluşturma Araçları
Üretim yapan işletmeler, ürün türlerine göre barkod oluşturur ve o ürünün kendilerine ait olduğunu, ürünün ne olduğunun öğrenilmesini sağlar.
Barkod oluşturmak için ihtiyaç duyulan araçlar şunlardır;
- Barkod yazılımı,
- Barkod yazıcısı,
- Barkod tarayıcısı,
Barkodlar, özel yazılımlarla oluşturulur ve düzenlenir. Barkod etiketi kullanılacaksa, barkod yazıcılarına ihtiyaç vardır. Barkod yazıcıları ile etiket yazdırma işlemi yapılır ve oluşturulan etiketler ürünler üzerine yapıştırılır. Oluşturulan barkodlarla veri akışını sağlamak için barkod tarayıcıları kullanılır.
Barkod Tasarımı
Barkod oluşturma yazılımları ile hem estetik hem de okunabilir tasarımlar oluşturulabiliyor. Barkod tasarımında, ürünün yapısına, boyutuna ve ambalaj özelliklerine dikkat etmek gerekiyor. Barkodun okunabilir olabilmesi için yükseklik ve geniş oranının doğru belirlenmesi önemlidir.
Barkod tasarımında, tarayıcının doğru okuyabilmesi için barkod etrafındaki boşluğun yeterli olması gerekiyor. Tasarımda dikkat edilecek en önemli hususlardan birisi, renk seçimidir. Barkod zemini beyaz, çizgiler ise siyah renkte olmalıdır. Bu renkler barkodun okunabilirliğini artırıyor.
Barkod Oluşturmanın Faydaları
Ürün takibi, ürünü tanıma, stok yönetimi, tedarik zincirinin takibi gibi işlemler için barkod oluşturuluyor. Her sektörde, barkod oluşturmanın farklı faydaları görülebiliyor. En önemli faydası, işletmelerin operasyonel verimliliğini artırmasıdır.
Barkod oluşturmanın faydaları şunlardır;
- Hatasız ve hızlı veri girişi yapmak,
- Zaman tasarrufu,
- Maliyetlerin azaltılması,
- Stok takibi,
- Envanter yönetimi,
- Ürün takibi ve ürün izlenebilirliği,
- Diğer sistemlere entegre edilmesi,
- İade ve değişimlerin kolay yapılması,
- Ürün çeşitliliğini yönetme,
- İş gücü verimliliğini artırma,
- Raporlama ve analiz yapabilme,
- Standartlara uygunluk sağlama,
Barkod oluşturma ve ürünlerde barkod sisteminin kullanılması, işletmelere, her alanda fayda sağlıyor. Veri girişi için manuel işlemler yapmak iş gücü ve zaman kaybına neden olacaktır. Barkod sistemi, işlemlerin hem hızlı hem de doğru yapılmasını sağlayacaktır.
Barkod Etiketin Bileşenleri
Ürünler üzerinde yer alan etikette bulunan çizgiler, ürüne ait önemli bilgilerin yer almasını ve barkod okuyucuları ile bilgilerin öğrenilmesini sağlıyor. Barkod etiketlerinin doğru basılması, ürün tanımlama işlemenin doğru ve hızlı yapılmasını sağlayacaktır.
Barkod etiketlerini oluşturan bileşenler şunlardır;
- Barkod kodu,
- Metin ve sayılar,
- Arka plan,
Barkod kodu, ürünün kimlik numarası olarak kullanılan çizgi ve boşluk tasarımıdır. Metin ve sayılar, barkod yanında ya da altında yer alır. Bu bilgiler içeriklerinde, ürünün adı, ürün kodu ve fiyat bilgisi bulunur.
Barkod arka planı, etiketin dayanıklılığını ve barkodun okunabilirliğini sağlayan zemindir. Bu bileşenler kullanılarak, ürüne göre barkod tasarımları yapılır ve ürün ambalajı üzerine basılır ya da etiket olarak yapıştırılır.