Know How teriminin Türkçe anlamı, bilgi ve deneyim birikiminin bileşimi olarak açıklanabiliyor. İşletmeler, iş süreçlerinin verimli hale getirilmesi ve sürdürülebilmesi için bilgi ve deneyim birikimlerinden faydalanır.
Know how, bilgi olarak tanımlanabiliyor ve daha çok bir işin yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan teknik bilgiyi ifade ediyor. Yapılacak olan işlerde, başarılı olabilmek için deneyim ve becerilere sahip olmak gerekiyor. Know how, iş dünyasının her alanında, üretim, teknoloji ve mühendislik alanlarında önemli bir yere sahiptir.
Know How’un Önemi
Belirli bir alanda beceri ve uzmanlık bilgisi anlamına gelen know how’un önemi, hayatın her alanında ortaya çıkabiliyor. Teori ile pratik arasındaki bağın kurulmasını sağlayan süreçlerdir. Günümüzde, her alanda know how’un öneminin çok büyük olduğu görülebiliyor.
- Rekabet avantajı sağlar,
- Verimliliği artırır,
- İnovasyonu teşvik eder,
- Doğru karar almayı sağlar, riskleri azaltır,
- Gelişimi sağlar,
- Stratejik kararların alınmasını sağlar,
- Süreklilik sağlar,
- Başarıyı artırır,
- Yenilikçi düşünmeye katkı sağlar,
- Müşteri memnuniyetini artırır,
Know how’un önemi, her alanda görülebiliyor ve başarı için en önemli bileşen olarak kullanılıyor.
Know How İle Bilgi Arasındaki Fark
Bilgi ve deneyim birikimi anlamına gelen know how ile bilgi arasında farklılıklar vardır. Bilgi, öğrenilebilecek şey olarak gösterilirken, know how, bilgi ile birlikte deneyimlerin kazanılabilmesidir. Deneyimi olmayanlar, sadece bilgi ile fazla bir iş yapamayacaktır.
Bilgi teorik, know how ise bilgisin pratiğe dönüştürülmesidir. Aralarındaki bu farkı bilenler, ulaştıkları bilgi ile yeni deneyimler kazanmaya çalışır ve iş hayatlarında, know how süreçleri ile hedefledikleri başarıya ulaşabilirler. Bilgi ile know how arasındaki fark, iş dünyasında, başarılı çalışmaların yapılmasındaki en önemli belirleyicilerdir.
Know How Ve İnovasyon
Know how, uzmanlık bilgisi, inovasyon ise yenilikçilik olarak tanımlanan ve birbirini tamamlayan iki kavramdır. Şirketler, inovasyon süreçlerini hazırlarken, başarılı olabilmek için know how sürecini kullanır. Know how, teorik bilginin ve pratik deneyimin bileşimidir, inovasyon sürecinde, kazanılan bilgi birikimine dayanmaktadır.
Know how, inovasyonun temelini oluşturur. Ortaya atılan yeni fikirlere göre iş süreçlerinin başarılı yürütülebilmesi için bilgi ve deneyime yani know how’a ihtiyaç vardır. İnovasyon, teorik bilgi ile başlar ve bilgilerin pratiğe uygulanması ile sürdürülür.
Bu inovasyonda, know how’un ne kadar önemli olduğunu gösterir. Know how ile inovasyon arasındaki güçlü ilişki, inovasyon süresini destekler, şekillendirir ve hızlandırır.
Know How’u Sahiplenmek
Know how’u sahiplenmek bir stratejidir ve bu strateji, organizasyonların sürdürülebilir olmasını sağlar. İş süreçlerinin en verimli şekilde yapılmasını sağlayacak bilgi ve deneyim birikimine sahip olmak gerekiyor. Şirketler, know how sahiplenme süreçleri ile ihtiyaç duydukları bilgi ve deneyim birikimine sahip olacaktır.
Sahiplenme ile ticari sırlar, patentler, lisans anlaşmaları, fikri mülkiyet hakları koruma altına alınacaktır. Şirketler, sahip oldukları know how sayesinde, rekabet avantajı sağlar. Bilginin korunması ve başarı için know how’un sahiplenilmesi önemlidir.
Know How’u Geliştirmek
İş dünyasında sürekli yenilikler ve gelişmeler yaşanıyor. Know how sürekli gelişen ve yeniliklere açık bir kavramdır. Bireyler ya da şirketler, bilgi ve deneyimlerini sürekli güncel tuttuklarında, başarılı olabilecektir.
Şirketler, çalışanlarının eğitimine önem vererek bilgi ve becerilerini artırmayı hedefliyor. Know how’u geliştirmek için kullanılan yöntemler, eğitim ve seminerler, ar-ge çalışmaları, ortaklık ve işbirlikleri olarak gösterilebiliyor.
Hizmet içi eğitim ve seminerlerde sunulan eğitim programları, çalışanların bilgi ve beceri birikimlerini artırmaya yardımcı olacaktır. Know how’ı geliştirmek için ar-ge faaliyetlerine yatırım yapılmalı, yenilikçi çözümler geliştirilebilmelidir. Diğer şirketlerle yapılacak işbirlikleri yeni bilgi ve deneyimlerin kazanılmasını sağlar.