İşverenler tarafından yapılabilen ve kısaca “Aphb” diye adlandırılan bir sigorta türü olan Aylık Prim ve Hizmet Belgesi, işçinin hayatını ve günlük yaşantısını garanti altına almayı hedeflemiştir.
İşverenlerin bir aylık süre içerisinde çıkardıkları sigorta belgesi olarak adlandırılan bu belge sigorta kapsamı, sigortalılık durumu ve iş ile birlikte günlük yaşam sırasında karşılaşılacak her türlü problemin SGK sigorta kapsamında karşılanmasını ve denetlenmesini amaçlamaktadır.
Aylık Prim ve Hizmet Belgesi (APHB) Hakkında
İşveren kişinin bir aylık süre içerisinde çalıştırmış olduğu personelinin SGK tarafından belirlenmiş olan tarihte, SGK’ya sunduğu ve içerisinde işverene dair bilgilerin tümünün eksiksiz olarak yer aldığı evrak Aylık Prim ve Hizmet Belgesi olarak bilinir. Bu belge iş değiştirme süreçlerinin tümünde kullanılır ve bildirilmesi zorunlu belgelerden birisidir.
Bu belgenin SGK’ya teslim edilmemesi gibi durumlarda işveren kayıt dışı personel çalıştırır pozisyonuna düşeceğinden yasal olarak pek çok riski de içermektedir.
Aylık Prim ve Hizmet Belgesi İçerisinde Hangi Bilgilere Yer Verilir?
Aylık Prim ve Hizmet Belgesi olarak adlandırılan belgede şu bilgilere yer verilir;
- Sigortalıya ait olan isim ve soy isim
- Prim esas kazanç
- İş yeri numarası
- Sicil numarası
- Meslek kodu
- T.C kimlik numarası
- Ünitesi
- Statüsü
- Belge Türü
- Belge Kodu
- Prim günleri bilgileri
- Bildirge dönemi
- Çalıştığı sigorta kolu
- Prim ödeme gün sayısı
- İşe giriş ve çıkış tarihleri
Sigortalı olan çalışan bu bilgilere ait hizmet dökümüne E-Devlet üzerinden ulaşabilmektedir.
Aylık Prim ve Hizmet Belgesi İçerisinde Hangi Maaş Türü Yer Alır?
SGK’ya sunulan bir belge türü olmasından dolayı net maaş değil de brüt maaş yer alır. Aylık Prim ve Hizmet Belgesi’nde yer alan ücretlerin alınan bir maaş değil de personelin işverene gelecek olan genel maliyetinin olduğu bilinmelidir.
Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Bildirimi
İşveren kimse tarafından bir sonraki ayın 23’üne değin internet üzerinden verilmesi icap edilen Aylık Prim ve Hizmet Belgesi, internet üzerinden belirtilen tarihe kadar herhangi bir bildirge verilmemişse, kağıt ortamı içerisinde SGK’ya bir bildirimde bulunulmalıdır.
Bu bildirim gerekli bir şekilde düzenlendikten hemen sonra işveren tarafından onaylaması yapılarak SGK resmi internet sitesi üzerinden SGK’ya gönderilmelidir. Eğer bu bildirim geç verildiyse sigortalı başına aylık asgari ücretin 1/5’i kadar bir cezai işlem uygulanabilir. Eğer bildiri verilmediyse işverene aylık asgari ücretin iki katı bir tutarda ceza kesilir.
Yine işverenleri kendi bünyesinde çalıştığı sigortalı çalışanları başka bir işveren bünyesine geçici olarak devrettiğinde, o sigortalı işçiyi bünyesine alan işveren bildiriyi aynı süre içerisinde asıl işverenin iş yerine bildirmek zorundadır.
Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Primine Dahil Olabilecek Kazançlar
Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Primi içerisine dahil edilebilecek olan kazançlar şöyledir;
- Sigortalı kişiler için özel sağlık sigortası
- Bireysel emeklilik sistemi için ödenen tutarlar
- Sigortalı kişinin hak etmiş olduğu ücret tutarları
- Sigortalı kişinin haklarına ödenecek ücretler
Gibi kazançlar APHB primine dahil edilecek kazançlar arasındadır.
Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Belge Türleri
Belgenin düzenlenmesinin hemen ardından SGK bilgi sistemine online olarak giriş yapılmalıdır. E-sigorta sistemine girişlerin yapılması için gerekli olan belgenin fax ya da e-posta yolu ile gönderilmesi kabul görmez. E-bildirge hizmetlerine girişi onaylanan işverenin bu işlemi pratik olarak tamamladığı bilinir. Kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapıldıktan hemen sonra işlemler dakikalar içinde tamamlanır.