Banner Nedir? Nasıl Yapılır?
Banner, grafiksel tasarım çalışmalarıdır ve reklam, tanıtım ve duyuru amacıyla yapılır. Belirli bir mesajın iletilmesi ve dikkat çekme amacıyla dijital platformlarda ve fiziki alanlarda yapılabiliyor.
Banner, güçlü görsel tasarımlar ve kısa metinler kullanılan grafik tasarımları olarak tanımlanır. Dijital pazarlamada sıklıkla kullanılan sistemdir ve dijital platformlarda yapılabiliyor. Sosyal medya platformları ve web sitelerinin banner reklam içerikleri sıklıkla yer alıyor.
Banner Türleri Nelerdir?
Reklam ve tanıtım amacıyla kullanılan banner sistemleri, kullanım alanlarına ve amaçlarına göre çeşitlendiriliyor.
Kullanılan türleri şunlardır;
- Fiziksel banner’lar,
- Web banner’lar,
- Sosyal medya banner’lar,
Fiziksel banner, açık hava reklamcılığının bir parçasıdır ve mağaza içi tanıtımlar, fuar standları gibi alanlarda, büyük boy afiş seçenekleri olarak sunulur. Bu afişlerde, ürün, hizmet ya da etkinlikle ilgili görsel içerikler yer alıyor.
Web banner, web sitelerinde, açılan ekran bölümünde yatay ya da dikey konumda yerleştirilmiş reklam içerikli görsellerdir. Sosyal medya banner, popüler platformlarda paylaşılan ve kullanıcılara gösterilen görsel tanıtım içerikleri olarak tanımlanıyor.
Banner Nasıl Yapılır?
Reklamcılık alanında çalışmalar yapanlar, istedikleri banner’ları kolaylıkla hazırlayabilecektir. Banner yapma süreci için öncelikler, kullanılacak platformların ve kullanım amacının belirlenmesi gerekiyor. Çalışmalar, kullanılacak platformlara göre farklılık gösterecektir.
- Amaç belirlemek,
- Banner boyutlarını seçmek,
- Grafik tasarım araçlarını kullanmak,
- Renk tercihleri,
- Görseller eklemek,
- Metin eklemek,
- Düzenleme ayarlarını yapmak,
Bu işlem adımları takip edildiğinde, amaca ve platform türüne göre en iyi banner, kısa sürede hazırlanacaktır.
Banner Boyutları
Banner tasarımlarda kullanılacak olan boyut ölçüleri, paylaşılacak olan platforma göre değişiyor. Dijital platformlar için çalışmalar yapanlar, web siteleri ve sosyal medya platformları için farklı boyutları kullanır.
Web siteleri için tercih edilen boyutlar şunlardır;
- 728×90 px,
- 300×250 px,
- 160×600 px,
Mobil cihazlar için 320×50 px boyutları uygun olurken, sosyal medya platformlarının yapılarına göre farklı boyutlar kullanılıyor. Instagram için önerilen boyut 1080×1080 px’dir.
Grafik Tasarım Çalışmaları
Banner yapmak için çeşitli araçları kullanmak gerekiyor. Grafik tasarımları, banner için en önemli çalışmadır ve görsel kalitenin yüksek olmasını sağlar. Grafik tasarım çalışmaları için kullanılan araçlar arasında, Adobe Photoshop, ıllustrator, canva, figma gibi uygulamalar yer alıyor.
Hazır şablon seçenekleri, sürükle bırak özelliği ile banner tasarımlarının hızlı yapılmasını sağlayan canva en iyi tasarım araçlarından birisidir. Profesyonel çalışmalar için Illustrator ya da Adobe photoshop araçları tercih ediliyor. Web sitelerinde kullanılacak banner tasarımı için figma aracı tercih edilen ve popüler olan araçlardan birisidir.
Banner İçin Renk Seçimi
Banner tasarımlarının dikkat çekici olabilmesi için doğru renk seçimi yapmak gerekiyor. Reklam içeriğine göre renk seçimi yapılırken, kontrast renkleri kullanma daha avantajlı olacaktır.
Bu renk türleri, içeriklerin daha iyi görünmesini sağlar. Tasarımlarda kullanılacak renklerin psikolojik etkileri göz önünde bulundurulmalı ve hedef kitleye istenilen mesaj doğru bir şekilde iletilebilmelidir. Mavi güven verirken, kırmız renk her zaman heyecan uyandıracaktır. Doğru renk tercihleri her zaman hedefe ulaşmayı kolaylaştırır.
Banner Mesajları
Banner, sınırlı alanda görsel ve metin içerikleri ile tanıtımların yapılmasını sağlayan araçlardır. Banner hazırlarken, tasarım ve renk seçenekleri kadar, verilmek istenen mesaj içeriğinin de doğru ayarlanması gerekiyor. Banner’larda alan sınırlı olduğu için mesajlar, kısa ve öz olmalıdır.
Kullanıcılar, banner’ı gördüklerinde, verilmek istenen mesajı hemen anlayabilmelidir. Kısa ve öz mesajlar, kitlelerin harekete geçmesini ve istenen hedefe ulaşılmasını sağlar. Kullanılan metinlerde, yazı tipi ve fontu rahat okunabilir ve dikkat çekici özelliklerde olmalıdır.