Sağlık ve güvenirliliği en yüksek şekilde temsil eden ürünlerin Avrupa Birliği ülkelerine ihracatı için geliştirilen bir belgedir. İşareti CE olan bu belge ile tüm Avrupa ülkelerine yapılan ihracat ürünlerinin ambalajında yer alması zorunludur.
Aksi takdirde AB ülkelerine ürünler teslim edilemez. Simge ürün içerisinde tehlikeli maddelerin yer almadığını ve risk analizlerinin yapıldığını temsil eder.
İhracat yapacak firmaların ambalajında bu işaret yer alırken aynı zamanda CE standartlarında analiz ve risk raporlarının yer aldığı ve dünya standartlarına göre hazırlandığını belirten dosya gerektiğinde ibraz edilmek üzere firma bünyesinde yer almak zorundadır.
CE Belgesi Almak Neden Önemlidir?
Merdiven altı üretim olarak belirlenen ve insan ve çevre sağlığına zarar veren ürünlerin üretiminde hiç bir kurala riayet edilmez. Her üretimde binlerce marka olduğu düşünülür ise bu üretimlerin nerede, nasıl ve hangi ham madde ile üretildiği gibi belirlemeler yapılamaz. Bu durumda faydalı, sağlıklı, garantili, hijyenik ve kaliteli ürün almak için bazı standartların belgeli olması gerekir.
CE Belgesi de;
- Hem üreticinin hem de tüketicinin garanti belgesidir
- Üretilen ürünler CE belgesi sayesinde Avrupa Birliği ülkelerinde pazar payı bulabilmektedir.
CE belgesi aldıktan sonra bu belgenin geçerliliği 10 yıldır.
CE Belgesi Olmayanlar Suç İşlemiş Olur Mu?
Avrupa birliği ülkelerin belirlediği bir standardizasyon belgesi olan CE belgesi AB ülkeleri ile ekonomik antlaşmalarda bulunan ülkelerin uyması gereken nitelikler içerisinde yer alır.
Şayet CE belgesi olmayan bir ürün Gümrük kapılarında veya Bakanlık iç incelemeleri sonucunda yakalanır ise;
- Ürün toplatılır
- Satış işlemleri belirli süre durdurulur
- Üretici firmaya para cezası kesilir
- Ülke bu ürün alanında ekonomik yaptırıma maruz kalabilir.
Bu nedenle CE belgesi ile ürünlerin ticaretini yapmak gerekir.
CE Belgesi Nereden Alınır?
Avrupa birliği ülkelerinden biri olan ülkemiz de ürün ithalat ve ihracatında CE Belgesi bulundurma zorunluluğu vardır. Bu belgeyi almak için akredite edilmiş kuruluşlardan almak gerekir.
AB Ülkeleri içerisinde 1000 akredite kuruluş mevcut olup, bu kuruluşlardan CE Belgesi alınabilmektedir. Uzun bir süreç gerektiren CE Belgesi işlemlerinde, başvuru değerlendirilmesi, ürün analizleri, riskleri, uygunluğu uzman kişilerce belirlendikten sonra CE Belgesi verilmektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yayınladığı 31 ayrı ayrı yönetmelik kuralları çerçevesinde CE Belge başvuruları yapılır.
Uygunluk değerlendirme modülleri 8 bölümden oluşur. Bu bölümler Modül A, A1, A2, Modül B, Modül C, C1, C2, Modül D, D1, Modül E, E1, Modül F, F1, Modül G, Modül H, H1 bu uygunluk bölümleri de kendi içerisinde sınıflandırılır.
Hangi Ürünlerde CE Belgesi Zorunludur?
Akredite edilen kuruluşların CE Belgesi verdikleri ürün çeşitliliklerini belirlemek bahsi geçen yönetmeliklerde yer alır.
Bu ürünlerden bazıları;
- Tıbbi cihazlar,
- Elektrikli cihazların tamamı,
- Makine çeşitleri,
- Asansör,
- Koruyucu ekipmanlar,
- Toprak,
- Saman,
- Taş,
- Ahşap,
- Bambu gibi yapısal malzemeler,
- Basınçlı aletler,
- Sıcak su kazanları ve oyuncaklar olarak sıralayabiliriz.
- Ce belgesi almadan Avrupa birliği ülkelerine ürün satışı yapılamaz.
CE Belgesi Ürün Arzında Zorunlu
Avrupa Birliği ve Ülkemizde bahsi geçen ürünlerin satışında CE Belgesi zorunluluğu vardır. CE belgesi alan her üretici CE Belgesi işareti olan siyah ve büyük harfler ile beyaz zemine yazılan CE simgesi ürünün dış ambalajında belirtilir.
Ürün, AB tarafından belirlenmiş temel güvenirlilik, çevre ve sağlık açısından hassasiyet ifade ediyor. CE belgesi ve işareti yönetmeliklerde belirtilen kategoride yer alıyor ise bu zorunludur.