Cıp teslim şekli taşımacılık ve lojistik süreçlerinde, malın taşınması, teslimi, sigorta koruması altında olması süreçlerini kapsar. Uluslararası ticarette, alıcı ile satıcıların hak ve yükümlülüklerinin belirlenmesini sağlar.
Cıp (Carriage and Insurance Paid to), satıcının malın sigorta ve taşınma işlemlerini gösteren, risklerin alıcıya geçebileceğini gösteren teslim yöntemidir. Satıcılar, malın varış noktasına kadar sigorta dahil tüm masraflarını karşılayarak taşınmasını sağlar.
Cıp Teslimi
Cıp teslim şeklinin temel özellikleri, taşıma işlemlerinin sigorta kapsamında yapılmasını sağlar. Uluslararası ticaret ve lojistik sektöründe sık kullanılan mal teslim şeklidir. Ticari işlemlerde, tarafların karşılıklı sorumluluk ve yükümlülüklerinin belirlenmesini sağlar.
Temel özellikleri şunlardır;
- Satıcının sorumluluğu,
- Sigorta sorumluluğu,
- Taşıma ve gümrük işlemleri,
- Taşıma sırasında risklerin alıcıya geçmesi,
- Satıcı ile alıcı arasında sorumluluk dağılımı,
- Teslimat yerinin belirlenmesi,
- Maliyet ve ödemeler,
Cıp taşıma şeklinin temel özellikleri, hem satıcının hem de alıcının çeşitli avantajlara sahip olmasını sağlıyor. Sorumluluk paylaşımı ile ticari işlem süreçlerinin daha güvenli gerçekleştirilmesini sağlar.
Cıp Taşıma Şeklinde Sigorta Kapsamı
Uluslararası ticarette, satıcı taşıma işlemleri için sigorta düzenliyor. Taşıma sigortası, varış noktasına ulaşana kadar geçerlidir. Taşıma sürecindeki tüm riskleri kapsayacak şekilde düzenlenir.
Sigorta poliçesinin kapsamı, taşıma sırasında oluşabilecek her türlü hasar ya da kayıp durumlarının karşılanmasını ve alıcı haklarının güvence altına alınmasını sağlar. Sigorta kapsamında, kaza, doğal afet, hırsızlık gibi tüm risk seçenekleri yer alabiliyor. Cıp teslim şeklinde sigorta masraflarını satıcı üstlenir. Bu satılan malın teslim noktasına sorunsuz ve güvenli ulaştırılması demektir.
Cıp Teslimi Gümrük İşlemleri
Cıp teslim şeklinde, işlem süreçleri belirlenir ve sırayla yapılır. Sigorta işlemi yapıldıktan sonra malın yurtdışına gönderilebilmesi için gümrükleme işlemlerinin tamamlanması gerekiyor. Ticaret şekline ve malın türüne, varış noktası ülkenin yasal şartlarına göre gümrükleme işlemleri prosedürleri farklı olabiliyor.
Cıp teslim şeklinde, gümrükleme işlemleri için tüm belgelerin düzenlenmesi ve işlemlerin yapılması, satıcı yükümlülüğündedir. Gümrükleme işlemlerinin satıcı sorumluluğunda olması, uluslararası ticaretin doğru yöntemlerle, daha güvenilir bir şekilde yapılmasını sağlıyor.
Cıp Tesliminde Taşıma Yöntemleri
Cıp teslim şeklinde, taşıma yöntemleri, varış noktasının uzaklığına, konumuna göre belirleniyor. Cıp teslim şeklinde, satıcı, taşıma sigortasını yaptıktan sonra taşıma aracına yükler ve taşıma ile ilgili tüm masrafları karşılar.
Bu ticaret yönteminde kullanılan taşıma seçenekleri şunlardır;
- Karayolu taşımacılığı,
- Denizyolu taşımacılığı,
- Havayolu taşımacılığı,
- Demiryolu taşımacılığı,
- Kombine taşıma,
- İç su yolu taşımacılığı,
Cıp teslim şekli için belirlenen taşıma yöntemlerinin her birisinin, avantaj ve dezavantajları bulunuyor. Taşıma sırasında karşılaşılabilecek her türlü risk için taşıma sigortası yapılıyor ve malın, alıcıya güvenli bir şekilde ulaştırılması sağlanıyor. Taşıma yöntemleri, uluslararası ticarette etkili çözümlerin ve esnekliğin kullanılmasını sağlıyor.
Cıp Teslim Ücret Ve Masrafları
Cıp teslim şekli, satıcı ve alıcının sorumluluklarının belirlenmesini sağlıyor. Taşıma işlemlerinde, taşıma, lojistik ve sigorta masrafları, satıcıya aittir ve satıcının bu masrafları üstlenmesi, alıcının daha uygun maliyetlerle ticaret yapmasını sağlıyor.
Satıcının üstlendiği masraflar, taşıma ücreti, sigorta primi, gümrük işlemleri ve lojistik masraflarıdır. Alıcının üstlendiği masraflar ise mal teslim alındıktan sonraki süreçte yapılacak işlemlerin masraflarıdır.
Varış noktasındaki gümrük işlemleri, vergiler, teslimat sonrası taşıma, depolama ve dağıtım, yükleme, boşaltma masrafları, alıcıya aittir. Ücret ve masraflar, taşıma yöntemlerine göre farklılık gösteriyor.
Satıcılar, mallar, taşıma aracına yüklenene kadar bekletildiği depolama masraflarını da karşılar. Taşıma işlemlerinin çeşitli nedenlerle zamanında gerçekleşmesi masrafları azaltırken, yaşanacak gecikmeler, taşıma masraflarının artmasına neden olabilecektir.