Faaliyet belgesi, bir kurum ya da işletmenin, faaliyetlerini yasal olarak sürdürdüğünü, hangi ticaret alanında hizmet sunduğunu gösteren belgedir. Kurum ve işletmeler, resmi işlemlerde, vergi dairelerinde, ihalelerde, faaliyet belgesine ihtiyaç duyar.
Resmi bir evraktır ve işletmenin faaliyetlerini gösterdiği için yapılacak iş ve işlemlerde, resmi kurumlar tarafından kabul edilir. Faaliyet belgesi, şirketin faaliyetlerini aktif olarak sürdürdüğünü, vergi yükümlülüklerini ve sorumluluklarını yerine getirdiğini, ticari faaliyetlerde bulunduğunu gösteren en önemli belgedir ve işletmelerin türüne göre farklılık gösterebiliyor.
Faaliyet Belgesinin Amacı
İşletmeler, resmi işlemler yapabilmek için bazı prosedürleri tamamlamak zorundadır. Faaliyet belgesi, bu prosedürlerden birisidir ve her işletme faaliyet belgesine sahip olmalıdır. Bu belgenin amacı, işletmenin yasal işlemler yaptığının gösterilmesini sağlamaktır.
Faaliyet belgelerine daha çok şu işlemlerde ihtiyaç duyulur;
- Vergi dairesi işlemlerinde,
- Kamu ihalelerinde,
- Banka işlemlerinde,
- Kredi başvurularında,
- Ticaret odası üyelik işlemlerinde,
- Diğer resmi işlemlerde,
Şirketler, hizmet alanlarını ve faaliyet durumlarını bu belge ile gösterir. Resmi niteliği olan bir belgedir ve birçok resmi işlemler olması gerekir.
Faaliyet Belgesi Nereden Alınır?
Kurum ve işletmeler, faaliyet belgesi almak için faaliyet alanlarına göre farklı kurumlara başvuru yapabiliyor.
Faaliyet belgesinin alınabildiği kurumlar arasında şunlar yer alıyor;
- Vergi dairesi,
- Ticaret odası,
- Sanayi ve ticaret bakanlığı,
- Belediyeler,
Yerel düzeyde faaliyet gösteren işletmeler, belediyeye başvurarak faaliyet belgelerini alabiliyor. Tüzel kişilik ya da şahıs şirketleri, faaliyet belgelerini vergi dairelerinden alabiliyor. Ticaret ile uğraşan şirketler, ticaret odası ya da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan belgelerini alabiliyor.
Faaliyet Belgesi Başvurusunda İstenen Belgeler
Faaliyet türüne göre başvuru yapılacak olan kurumlar belirleniyor ve istenen tüm belgeler hazırlanıyor.
Faaliyet belgesi almak isteyen kurum ve işletmelerin hazırlaması gereken belgeler arasında şunlar yer alıyor;
- İşletmenin kuruluşunu gösteren, ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri, kuruluş belgesi,
- Vergi mükellefi olan işletmeler vergi levhası,
- İşletmenin faaliyet gösterdiği yerin adres bilgileri,
- İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı,
Bu belgeler, işletmelerin türüne, faaliyet alanına ve başvuru yapılan resmi kurumların, iş ve işlem prosedürlerine göre değişiklik gösterebiliyor.
Faaliyet Belgesi Neyi Gösterir?
Şirketler, resmi işlemler ve kamu ihalelerine katılım için faaliyet belgelerini sunmak zorundadır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Ticaret odası, Vergi dairesi ve belediyelerden alınabilen faaliyet belgelerinin içeriklerinde, işletmeye ait tüm resmi bilgiler yer alıyor.
Faaliyet belgesinde yer alan bilgiler şunlardır;
- İşletmenin unvanı,
- İşletme türü,
- İşletme adresi,
- Vergi numarası, bağlı olduğu vergi dairesi,
- Faaliyet türü,
- Faaliyet başlangıç tarihi,
- Belge geçerlilik süresi,
- Ticaret ya da sanayi odası bilgileri,
Resmi işlemler için sunulan faaliyet belgeleri, işletmenin tanınmasını ve faaliyet alanı hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlar.
Faaliyet Belgesi Başvuruları
Faaliyet belgesi almak isteyen kurumların izlemesi gereken adımlar belirlenmiştir. İşlem süreçlerini takip edenler, faaliyet belgelerini kolaylıkla alabilecektir. Öncelikle ilgili kuruma başvuru yapılır. Başvuru işlemleri sırasında istenen tüm belgeler hazırlanır ve teslim edilir.
Faaliyet belgesi almak için belirlenen ücret ödemesi kuruma yapılır. Başvuru ücretleri, başvuru yapılan kurumlara ve işletmenin faaliyetlerini gösterdiği bölgeye göre değişiklik gösterebiliyor. Bu işlemlerden sonra başvuru yapılan kurum gerekli belgeyi hazırlar ve başvuru sahibine teslim eder.
Faaliyet Belgesinin Geçerlilik Süresi
İşletmelerin faaliyet alanlarına, faaliyetlerini sürdürecekleri zamana göre faaliyet belgesi geçerlilik süresi değişiyor. Başvuru yapılan kurumlara göre de, geçerlilik süreleri farklı belirlenebiliyor. İşletme türüne ve faaliyetlerine göre belgeler bir yıllık olarak verilebiliyor ve işletmeler her yıl yenileme yapabiliyor.