Feedback, Türkçe geri bildirim anlamına gelen İngilizce bir kelimedir. Ürün ve hizmet pazarlama alanında, kullanıcı deneyimleri ve yapılan geri bildirimleri ifade eder. Sadece pazarlama alanında değil, organizasyon performansı ve kişisel gelişim alanında da kullanılan önemli kavramlardan birisidir.
Sunulan hizmetlerle ilgili başka kişilerin davranışları hakkında doğru bilgilerin toplanmasını ve analiz edilmesini sağlar. Kişi davranışları performansı ile ilgili bildirimler olarak kısa tanımlama yapılabiliyor. Kişisel gelişimde, feedback, kişinin kendi hatalarını görmesini, yeni çözümler bulmasını sağlar.
Feedback Türleri
Kişisel ve organizasyon işlerinde geri bildirim her zaman çok önemlidir. Yapılan geri bildirimler sayesinde, yeni stratejiler geliştirilir ve belirlenen sorunlar kolaylıkla çözülür. Feedback işlemleri iki ana kategoride ele anılıyor ve değerlendiriliyor.
- Pozitif feedback,
- Negatif feedback,
Bu iki ana grup haricinde, yapıcı ve yıkıcı feedback türleri de vardır. Pozitif feedback, kişi ya da organizasyonun yaptığı işlerin olumlu bulunduğunu, takdir edildiğini gösteren, cesaret veren geri bildirim türleridir. Negatif feedback ise iyileştirme önerilere sunan, hataların görülmesini sağlayan geri bildirim türüdür.
Feedback Önemi
Kişisel gelişim için çevresel etkilerin izlenmesi önemlidir. Feedback, insanları motive eden süreçlerin iyileşmesine katkı sunan en önemli unsurdur. Feedback sonuçlarını alan ve doğru analiz edenler, kişisel ve profesyonel gelişimde ortaya çıkabilecek yanlış anlamları engelleyebilir, güçlü yönlerin ortaya çıkmasını, kullanılmasını sağlayabilir. Feedback, hem kişiler hem de işletmeler için çok önemlidir. Yapılan geri bildirimler, izlenen yolun doğru ya da yanlış olduğu hakkında bilgi sahibi olmayı sağlar.
Feedback Nasıl Yapılır?
Bir kişi ya da işletme için geri bildirimde bulunmak yani feedback yapmak isteyenler, bazı kurallara dikkat etmelidir.
Etkili ve doğru feedback için kurallar şunlardır;
- Geri bildirimleri anlaşılır ve doğru bir şekilde yapmak,
- Kişisel duygulara göre yorum yapmamak,
- Cesaretlendirici, motive edici, olumlu dil kullanmak,
- Somut örneklerle desteklemek,
Bu kurallara göre yapılacak olan feedback, kişi ya da organizasyonların, işlem adımlarının gözden geçirmelerini, daha kaliteli ve doğru çalışmalar yapmalarını sağlar. İyi bir feedback için açık ve net olmak çok önemlidir.
Yapıcı Feedback’ın Avantajları
Yapıcı feedback türü, kullanılan seçeneklerden birisidir. Kişisel gelişime önemli katkı sunmak için yapılır ve eleştiri içeren, motive edici, çözüm odaklı feedback türüdür. Yapılacak olan her geri bildirim, taraflara avantajlar sunar.
Yapıcı feedback’ın kişi ya da organizasyona sunduğu avantajlar şunlardır;
- Motivasyonu artırır,
- Bireysel gelişimi destekler,
- Performansın iyileştirilmesini sağlar,
- Öğrenme sürecini hızlandırır,
- İletişim becerilerini artırır,
- İşletme içerisinde olumlu hava oluşturur,
- Hataların görülmesini sağlar,
- Çalışanların sadakatini artırır,
- İş süreçlerini iyileştirir,
- Hedeflerin belirlenmesine yardımcı olur,
Yapıcı feedback, geri bildirim alan organizasyon ya da kişiler için başarı artırıcı avantajlar sunar. Önemli olan alınan geri bildirimlerin doğru değerlendirilmesidir. Çözüm odaklı, cesaretlendirici ve motive edici her geri bildirim, yapıcı feedback olarak görülür.
Yıkıcı Feedback
Pozitif ve negatif feedback olarak iki ana grupta değerlendirilen geri bildirimler için yapıcı ve yıkıcı alt türleri de kullanılıyor. Yıkıcı feedback, yapıcı olmayan, eleştiriler, olumsuz dil kullanımı ile yapılan geri bildirimlerdir. Bu geri bildirimi alanlarda, motivasyon düşebiliyor, moral bozulabiliyor ve kişi savunmaya geçebiliyor.
Yıkıcı feedback türü, yalnızca hataları gösteren, herhangi bir çözüm sunmayan, gelişim odaklı olmayan geri bildirimilerdir. Geri bildirimlerde, eleştirinin hedefi kişinin kendisidir ve eleştirilen kişisel olarak yapılır ya da algılanır. Sorunu ortaya koyan ancak sorunun çözümü için herhangi bir öneri sunmayan geri bildirim olduğu için kişiye herhangi bir fayda sağlamayacaktır.