Gtın (Global Trade Item Number), bir kodlama sistemidir ve küresel ticaret ürünlerinin pazarda daha kolay tanımlanabilmesi için kullanılır. Tedarik ve perakende zincirinde, ticaret ürünlerinin tanımlanması, izlenmesi, yönetilmesini sağlayan sistemdir. Gtın kodu, farklı uzunluklarda oluyor ve ürüne, üreticiye, pazara göre değişiyor.
Barkod olarak tanımlanan bu sistemde kod uzunluğu, 8. 12. 13. 14 rakamdan oluşabiliyor. En çok gtın-13 kodu kullanılıyor. Bu kod sayesinde, ürün türü, üreticisi, içeriği ve özellikleri gibi birçok bilgiye ulaşılıyor. Bu ürünün, pazarlama sürecindeki takibinin daha kolay yapılmasını sağlıyor.
Gtın Standardı
Gtın, ürün kodlama sistemi ilk kez 1970’li yılların sonlarında geliştirilmiştir. GS1 tarafından, tedarik zincirinin takibi için belirlenen standart olarak kullanılıyor. Küresel ticaretin geliştirilmesi ve düzenlenmesi amacıyla geliştirilmiş standartlardan birisidir.
Dünya çapında kabul gören standart olduğu için ticari alanların tümünde yaygın olarak kullanılıyor. 1970’lerin sonlarında geliştirilen ürün kod sistemi Gtın, ürünlerin doğru tanımlanmasını amaçlıyor. Ürün takibini kolaylaştırırken, hatalı sevkiyatların önüne geçiyor.
Gtın Amacı
Gtın kod sisteminin amacı, küresel ticari işlemlerde, ürünlerin doğru tanımlanmasını sağlamak ve ticari işlemleri hızlandırmaktır. Belirlenen standartlara göre oluşturulan gtın numarası, ticaretteki verimliliğinde artmasına katkı sunuyor.
Dünya genelinde kabul gören gtın sisteminin amaçları şunlardır;
- Ürünü tanımlama,
- Tedarik zinciri yönetimi,
- Hataları azaltma,
- Verimliliği artırma ve işlem hızı,
- Envanter ve stok yönetimi,
- E-ticaretin geliştirilmesi,
- Uluslararası ticaretin kolaylaştırılması,
- Yasal uyumluluğun sağlanması,
- Güven ve şeffaflık oluşturma,
- Veri paylaşımı ve entegrasyon,
Tüm seçenekleri, uluslararası ticaretin daha kolay ve güvenli yapılmasını sağlar. Ürünlerin doğru tanımlanması, sevkiyatın kolay ve güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayacaktır.
Gtın Format Seçenekleri
Gtın, ürün tanımlamada kullanılan kod sistemidir ve bu kodlamada farklı uzunlukta numaralar kullanılır. Kullanılan formatlar, ürün türünü, üreticisi, üretildiği bölge gibi birçok konuda bilgi verir. En çok kullanılan gtın format seçenekleri şunlardır;
- Gtın-8 formatı; Kod 8 rakamdan oluşur, küçük ürünlerde kullanılır,
- Gtın-12 formatı; 12 rakamdan oluşur, Kuzey Amerika’da üretilen ürünlerde kullanılır,
- Gtın-13 formatı; 13 rakamdan oluşur, dünya genelinde kullanılır,
- Gtın- 14 formatı; 14 rakamdan oluşur, paletler ya da kutu gibi büyük ambalajlı ürünlerde kullanılır.
GS1 tarafından belirlenen standartlara göre geliştirilen gtın formatları, ürünlerin tüm özellikleri ile tanımlanmasını sağlar.
Gtın İle Barkod İlişkisi
Gtın, barkod olmasa da, barkod ile ilişkilidir. Her ürün türü için benzersiz gtın tanımlaması yapılır. Gtın kodları, barkod aracılığıyla temsil edilir ve makineler tarafından okunabilmesi sağlanır.
En yaygın kullanılan gtın-13 numarası, ean-13 barkodu şeklinde oluşturulun ve perakende zincirinde ürünler daha doğru ve hızlı bir şekilde okunur. Gtın kodları, bir numara dizilimidir ve ürüne göre oluşturulan bu numaralar, barkod görselindeki formata dönüştürülür.
Gtın’ın Faydaları Nelerdir?
Ürün tanımlaması için geliştirilen ve kullanılan gtın numaraları, ticaretin her alanında, birçok fayda sağlayabiliyor. Sağlamış olduğu faydalar arasında, ticari verimliliğin artırılması yer alıyor. Ürünlerin hızlı tanımlanması, takip edilmesi, ticaretin daha hızlı yapılmasını sağlayacaktır.
Ürün sevkiyatı sırasında ürünlerin doğru yönlendirilmesi işlemlerinde, insani hataların en aza indirilmesini ve sevkiyatın doğru yapılmasını sağlar. Ürün için kullanılan gtın numarası sayesinde ürünün sevkiyat sırasında nerede olduğu hakkında hemen bilgi edinilir. Ürünle ilgili stok takibinin daha kolay yapılmasını ve envanter yönetiminin verimli yapılmasına da katkı sağlar.
Günümüzde birçok ülke, gtın numara kullanımı zorunlu hale getirmiştir. Yapılan yasal düzenlemeler, ilaç ve gıda ürünlerinin izlenebilmesini, üretim süreçlerinin ve tedariklerin doğru yönetilmesini sağlıyor. E-ticaretin gelişmesine de büyük katkıları vardır.