İhraç kayıtlı fatura, Türkiye’deki üretici firmaların, ihracatçı firmalara mal satışlarında, KDV tahsil edilmeden, satış işlemi için düzenlenen faturadır. Türkiye’de üretilen ürünler için düzenleniyor ve 3065 sayılı KDV kanununa göre KDV tahsil edilmiyor.
İhraç kayıtlı fatura uygulaması, ihracatçı firmaların, yurtdışına satış yaptıkları mallar üzerinden KDV alınmasını ortadan kaldırıyor. KDV’siz fatura olarak isimlendirilir ve ihracatın gerçekleştiğini, ürünün yurtdışına gönderildiğini gösterir.
İhraç Kayıtlı Fatura Ne İşe Yarar?
Türkiye’de ihracat yapan işletmeler, KDV yükümlülüklerinden kurtulmak için ihracat kayıtlı fatura kullanır.
Yurtdışı satış işlemlerini gösteren bu faturanın işlemleri arasında şunlar yer alır;
- Kdv muafiyeti sağlar,
- Dış ticaret teşviki oluşturur,
- Vergi iade hakkı sağlar,
- İhracatın gerçekleştiğini belgelendirir,
İhraç kayıtlı fatura, üretimi Türkiye’de yapılan ürünlerin, yurtdışına satışını sağlarken, işletmenin kdv muafiyetinden faydalanmasını sağlar. işletmeler, ihracat işlemlerinde kdv ödemez ve bu dış ticaretin teşvik edilmesinde önemli rol oynar.
Bazı durumlarda, iç piyasada yapılan alımlarda da ödenen kdv miktarının geri alınmasını sağlayabiliyor. İhraç kayıtlı fatura, resmi bir belgedir ve işletme, bu belge ile yurtdışına ürün satışı yaptığını ve ürünü gönderdiğini gösterebilir.
İhraç Kayıtlı Faturanın Avantajları
İşletmeler, ürünlerini daha fazla satış yapabilmek için yurtdışı piyasalara açılmaya çalışıyor. İhracat işlerinde, çeşitli avantajlardan faydalanabilmek için ihraç kayıtlı fatura sistemini kullanır.
İhraç kayıtlı faturanın sağlamış olduğu avantajlar şunlardır;
- İhracat işlerinde kdv ödenmemesini, ödenmiş ise ihraç sonrası iade alınmasını sağlar,
- Kdv ödemesi yapılmadığı için maliyetler daha az olur,
- Üreticileri ihracata teşvik eder,
- İhraç sonrası vergi iade süreçlerini hızlandırır,
- Yurtdışı satışlarda ürünlerin daha uygun fiyatlarla sunulmasını ve rekabet gücünün artmasını sağlar,
İhraç kayıtlı fatura, hem üretici, hem ihracatçı hem de alıcı firmalar için birçok avantaj sağlıyor.
İhraç Kayıtlı Fatura Düzenlenen Ürünler
İhraç kayıtlı fatura için öncelikle ürünlerin Türkiye’de üretilmiş olması gerekiyor. Yurtdışına satışı yapılan ürünler için oluşturuluyor ve hangi ürünler için düzenleneceği de yasal düzenlemelerle belirlenmiştir.
İhraç kayıtlı fatura düzenlenebilecek ürünler arasında şunlar yer alıyor;
- Gıda ve tarım ürünleri,
- Elektronik ürünler,
- Hazır giyim ve tekstil ürünleri,
- Endüstri ürünleri,
Bazı inşaat ve dekorasyon malzemeleri de ihraç kayıtlı fatura düzenlenebilecek ürün seçenekleri arasında yer alıyor. Dikkat edilmesi gereken husus, ürünlerin Türkiye’de üretilmiş olması ve ihraç edilmesidir.
İhraç Kayıtlı Fatura Nasıl Düzenlenir?
İhraç kayıtlı fatura düzenlemek için ihracatçı firmanın yasal düzenlemelere göre işlem yapması gerekiyor. Öncelikle yurtdışı satışlar için ihracat sözleşmesi hazırlanır. Sözleşmede, satışa konu olan malın türü, miktarı, satış fiyatı bilgileri ve teslim şartları yer alır. Gümrük beyannamesi düzenlenir ve gerekli süreç takip edilir.
Fatura düzenlenirken önce düzenleme tarihi yazılır. Faturada, fatura numarası yer almalıdır. İhracat yapan firmanın adı, adresi ve vergi numarası yazılır. Alıcı firmanın adı, ülkesi, adresi ve diğer bilgileri yazılır.
Mal / hizmet açıklama bölümüne, malın adı, miktarı, cinsi, birim ve top lam fiyat bilileri, ürün kodu yazılır. İhraç kayıtlı fatura, elektronik ortamda düzenlenebiliyor ve belirlenen formatlar kullanılıyor.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
İhraç kayıtlı fatura işlemlerinde tüm tarafların dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Fatura üzerindeki bilgilerin eksiksiz ve doğru olduğu kontrol edilmelidir. Kdv muafiyeti için yasal açıklamalar bölümünde, “3065 sayılı KDV kanunun 11/1-c maddesi hükümlerine göre ihraç edilmek şartıyla teslim edildiğinde Kdv tahsil edilmemiştir” ibaresinin olması gerekiyor. Belirlenen kurallar uyulması, üreticilerin ve ihracat yapan firmanın yasal yükümlülüklerini yerine getirmesini kolaylaştırır ve sağlar.