İşletme defteri, vergi usul kanunlarına göre tutulması zorunlu olan ve işletmelerin mali işlemlerinin belirli usulleri göre kaydedilmesini sağlayan defterlerdir. Vergi mükellefi olan işletmeler, tüm gelir ve giderlerini, alacaklarını, borçlarını, işletme defteri kayıtları sayesinde düzenli olarak takip ederler.
Defterler, yasal düzenlemelere göre tutulur ve işletmeler, tüm mali bilgilerini bu deftere yazmak zorundadır. Yasal süreçlerin takibi için önemli olan işletme defterlerinin kimler için zorunlu olduğu da yasalarla belirlenmiştir.
İşletmeye ait tüm gelir ve gider, alacak ve borç bilgilerinin düzenli olarak belgelenmesini sağlayan kayıtlar olduğu için vergi mükellefiyetinin yerine getirilmesinde önemlidir. İşletme ile ilgili mali denetimlerin daha kolay ve yasal olarak yapılmasını sağlar.
İşletme Defterinin Kullanım Amacı
İşletmeler, faaliyetlerine başladıktan sonra vergi mükellefiyetlerini yerine getirmelidir. İşletme defterlerinin kullanım amacı, işletmenin tüm mali durumlarının yasal süreçlere uygun olarak izlenmesini ve denetlenmesini sağlamaktır.
İşletmenin vergi mevzuatına uygun faaliyet gösterip göstermediğinin kontrol edilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda, işletme sahiplerinin, vergi dönemlerinde, vergi beyannamelerini daha kolay hazırlamalarını da sağlar.
İşletme Defteri Kimler İçin Zorunludur?
İşletmelerin faaliyet alanları, yıllık ciroları gibi bilgiler, işletme defteri tutma zorunluluklarının belirlenmesini sağlıyor. Her işletme için zorunlu tutulması gereken defterlerden birisi değildir.
İşletme defterinin zorunlu olduğu işletme türleri şunlardır;
- Gerçek usulde vergi mükellefi olanlar,
- Yıllık satış hasılatı brüt 1 milyon ₺ altında olan işletmeler,
- Serbest meslek erbabı olanlar,
- Kobi’ler,
- Şahıs şirketleri,
- Gelir vergisi mükellefleri,
Bu işletme türleri, işletme defteri tutmak zorundadır ve yapılacak denetimlerde göstermekle mükelleftir.
İşletme Defterleri
İşletme defterinin kimler tarafından tutulması gerektiği yasal düzenlemelerle belirleniyor. İşletmelerin finansal ve mali işlem hareketlerinin gösterilmesini sağlayan bu defterlerin içerikleri, tarih sırasına göre kaydedilir.
İşlemin yapıldığı tarih detaylı olarak yazılır. İşletmenin faaliyetler sonucu elde ettiği gelirler, yapılan giderler yazılır. Tüm alacaklı ve borçluların kişisel bilgileri, alacak ve borç miktarları belirtilir. İşletmeye ait vergi bilgileri de işletme defterinde yer alan içerikler arasında bulunuyor.
İşletme Defteri Nasıl Tutulur?
İşletme defteri tutacak olan işletmeler, yasal düzenlemelerle belirlenen kurallara göre tutmalıdır. İşletme defterleri, kurallara uygun tutulmadığında, işletme, yasal yaptırımlar ve vergi cezaları ile karşılaşabilir. İlk önce, faaliyet türüne göre defter türü belirlenir. Serbest meslek kazanç defteri ya da işletme defteri seçilir. İşletme defterleri, manuel ve elektronik ortamda tutulabiliyor.
Günümüzde, işletmeler, e-defter türünü kullanıyor ve işlemlerini daha kolay yapabiliyor. Kullanılacak olan e-defter uygulaması, vergi dairesi tarafından onaylanan uygulama olmalıdır. Bu sistem, vergi beyannamelerinin, istenildiği zaman dijital ortam üzerinden gönderilmesini de sağlıyor.
İşletme defteri tutulurken ilk önce, işletmeye ait temel bilgileri yazılır. İşletmenin adı, unvanı, işletme türü, vergi kimlik numarası, defter başlangıç tarihi net bir şekilde yazılır. Gelir ve giderler kayıt altına alınır. Alacak ve borç bilgileri yazılır. Defter kayıt işlemi tamamlandığında, işletme yetkilisi tarafından imzalanır.
İşletme Defteri Denetimi
İşletmeye ait mali durumların tespit edilmesini sağlayan, işletme defterleri, iç ve vergi denetimlerine tabi tutulur. Düzenli aralıklarla yapılacak denetimler, işletmenin, yasal düzenlemelere göre iş ve işlem yapmasını, defteri düzenli tutmasını sağlar.
İç denetim eksikliklerin giderilmesini sağlarken, vergi dairesi tarafından yapılacak denetimler, defterin doğru tutulup tutulmadığını, işletmenin vergi yükümlülüğünün olup olmadığının belirlenmesini sağlar.
Vergi dairesi denetimlerinde, işletme defterinin yasalara aykırı tutulduğu tespit edilirse, işletmeye çeşitli vergi cezaları ve yasal yaptırımlar uygulanabiliyor. İşletme defterleri, mali raporlama süreçlerinde büyük öneme sahiptir.