Kapasite raporu, kişi ya da işletmenin, proje ya da faaliyetlerini gerçekleştirme kapasitelerini gösterilmesini sağlayan belgedir. Kişi ya da işletmelerin, hazırlamış oldukları projelere başlamadan önce gerekli olan yasal süreçleri tamamlayıp tamamlamadıklarını belirler.
Kapasite raporu daha çok iş dünyasında ve iş sektörlerinden inşaat alanında kullanılıyor. Hazırlanan projeler için işletmenin lojistik ve teknik yetenekleri, finansal ihtiyaçlarının neler olduğunun gösterilmesini sağlar. Bu açıdan, işletmelerin, projeyi verimli bir şekilde tamamlayabilmeleri için büyük öneme sahiptir.
Kapasite Raporunun Önemi
Kapasite raporu, yapılacak olan faaliyet ve projelerde, proje sahibi işletme ya da kişinin, bu iş için yeteneklerinin ve imkanlarının gösterilmesini sağlar. Projeye başlamadan önce hazırlanacak olan kapasite raporu, işletmenin ya da kişinin bu iş için hazır olup olmadığını, projeyi başarma olasılığının olup olmadığını gösteren önemli bir belgedir.
İşletmeler, büyük projelere katılacakları zaman, kapasite raporlarını sunarlar. Devlet ihalelerine katılacak olan işletmelerden istenen önemli belgelerden birisidir.
Kapasite Raporu Neden Gereklidir?
İşletmeler, faaliyetlerini ve iş yapma yeteneklerini gösterebilmek için çeşitli belgelere ihtiyaç duyar. Kapasite raporu bu belgelerden birisidir ve büyük proje başvurularında gereklidir. İnşaat sektöründeki ihalelerde, kamu projeleri ve ihalelerinde kapasite raporunun sunulması gerekiyor.
Zorunlu bir belgedir ve raporun, ihale şartlarına uygun olması, işletmenin, işi tamamlaya yeterliliğini gösterebilmesi istenir. Devlet ihaleleri ve büyük proje başvuruları haricinde, işletmeler, bankalara kredi başvurusunda bulunduklarında da, bankalara kapasite raporlarını sunmak zorundadır.
Kapasite Raporu Nereden Nasıl Alınır?
Kapasite raporları, sektör gereksinimlerine ve yerel düzenlemelere göre farklı kurumlardan alınabiliyor. Türkiye’de, Ticaret ve Sanayi Odalarından, kamu ihalelerinde, ilgili bakanlıklardan ya da yerel yönetimlerden alınabiliyor. Ticaret ve Sanayi Odalarından kapasite raporu almak isteyenler, başvuru süreçlerini takip ediyor.
- Ticaret ve Sanayi Odası başvuru işlemleri,
- İstenen belgelerin hazırlanması ve sunulması,
- İlgili odanın yapılan başvuruyu değerlendirmesi ve rapor hazırlaması,
- Başvuru ücretinin ödenmesi,
İşletmenin faaliyet alanına göre başvurular, Kosgeb, meslek odaları, belediyeler ya da vergi dairelerine yapılabiliyor. Değerlendirme ve raporlama işlemi sonrası işletme için hazırlanan kapasite raporu, kişi ya da işletmeye teslim edilir.
Kapasite Raporu Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Genellikle inşaat sektöründe yapılacak projeler için işletmelerden kapasite raporu isteniyor. Bazı kamu ihalelerinde de iş türüne göre talep edilebiliyor. Kişi ya da işletmeler, kapasite raporu için ilgili kuruma başvuru yapacakları zaman bazı belgeleri hazırlamak zorundadır.
Bu belgeler arasında şunlar yer alıyor;
- Firma sicil kayıt belgesi,
- İşletme faaliyet belgesi,
- Bilanço ve finansal durum raporları,
- Vergi levhası,
- Referanslar,
Başvuru işlemlerinde istenen belgelerin neler olduğu öğrenilir ve tüm belgeler, güncel ve eksiksiz olarak hazırlanır.
Kapasite Raporunda Yer Alan Bilgiler
Devlet ihaleleri ve bazı sektörlerdeki büyük projelere katılmak isteyen işletmeler, kalıtım belgeleri arasında kapasite raporunu da sunmak zorundadır. Faaliyet alanına ve işletme türüne göre farklı kurumlardan alınacak olan kapasite raporunun içeriğinde, işletme ile ilgili önemli bilgiler yer alır.
- İşletmenin faaliyet alanı, yapılan işler ve iş gücünü gösteren bilgiler,
- İşletmenin genel mali yapısı, finansal durumu,
- İşletmede çalışan kişi sayısı, kişilerin uzmanlık alanları ve eğitim seviyeleri,
- İşletmenin teknolojik altyapısı, sahip olduğu tüm araçlar ve makineler,
- Gerçekleştirmiş olduğu projeler ve başarıları gösteren referanslar,
Kapasite raporunda yer alan bu bilgileri, hem işletmenin tanınmasını hem de iş yapma kapasitesinin en iyi şekilde gösterilmesini sağlar. Alınan belge 1 yıl geçerlidir ve işletmeler, 1 yıllık süre dolduğunda, raporun yenilenmesini sağlıyor.