Lojistik kelimesini nakliye ya da taşımacılık diye çevirmek yeterli olmaz. Bu kavram çok daha geniş bir süreci anlatır. Bir çeşit planlama ve akış işlemi olarak tanımlamak daha doğru olur. Herhangi bir malzeme ya da bilginin en doğru ve uygun şekilde bir yerden bir yere aktarılması işlemidir. Aktarma işleminin en doğru şekilde yapılması için bir planlama gereklidir. Lojistik nedir sorusuna aktarımın doğru ve planlı bir şekilde kontrollü ve sürece hakim olacak şekilde yapılmasıdır diye yanıt verilebilir.
Lojistik Ne Demek?
Bir yerden ve tedarikçiden istenilen yere aktarma işleminde önemli olan kontrollü bir süreçtir. Aktarımın en iyi şekilde yapılması demek bazı süreçlerde gereken depolama işlemini de içerir. Bu durumda lojistik eğer bir iş alanı olarak düşünülecekse hammadde ya da bilginin elde edilmesi, planlama ya da organizasyon, aktarma, kontrol etme ve depolama gibi ayakları olduğunu söyleyebiliriz.
Lojistik Nedir Ne İş Yapar?
Lojistik kelimesinin kökeni hesaplama ya da başarılı ve becerikli bir hesaplamadır. Bu alanın ilk akla getirdiği hizmet taşımacılık olsa da asıl hedef planlama ve hesaplamanın en iyi şekilde yapılmasıdır. Önceleri daha çok askeri alanda kullanılan bir terim olsa da bugün kullanım alanı oldukça genişledi. Modern iş dünyasının en önemli işlevlerinden birisi olarak kabul edilebilir.
Lojistik stratejik bir şekilde hedefe ulaşmak için en uygun yolun seçilmesi olarak da tanımlanabilir. Bütün kaynaklar ve sürecin en etkili bir şekilde sonuca ulaşması için yapılan bütün çalışmalar bu kavramın temelini oluşturur. Günümüz iş dünyasında lojistik alanını kaynakları en iyi şekilde bir yerden bir yere aktarma ve zamanında depolama ve stoklama yöntemlerinin bütünü olarak düşünebiliriz.
Lojistik Ne Demektir?
Lojistik kelimesinin eş anlamlıları ya da tam karşılığını bulmak istersek çok geniş bir sözcük kümesiyle karşılaşırız. İlk olarak kara, deniz ya da hava yolu ile yapılan bütün nakliye işlemleri bugün lojistik olarak kabul edilir.
Bunlarla bağlantılı olarak gümrük işlemleri, satın alma ya da depolama işlemleri de lojistiğin karşılığı olabilir. Öte yandan sistemli bir bilgi ağı ya da envanter yöntemi de lojistik alanındaki uzmanların işlerinden birisidir.
Lojistik Uzmanı Nedir?
Bugün hangi alanda çalışırsa çalışsın hemen her firma bir lojistik uzmanı ile birlikte çalışır. Lojistik uzmanı kendi firmasının gönderilerini takip ve kontrol etmekle yükümlüdür. Depolama etkinlikleri ve de tedarikçilerle ilişkiler de onun sorumluluğundadır. Gerektiğinde nakliye şirketleri ile iletişim kurmak ve de tüm bu konularda firma için iyileştirme yöntemleri önermek de lojistik uzmanlığının görevleri arasında yer alır.
İade işlemleri, dağıtımın tüm aşamaları, malzeme ve hammaddenin sağlanması ve katma değerli yapılan bütün işlemler de lojistik uzmanının yapması gerekenler arasındadır. Nakliye araçlarının kullanımı ve optimizasyonu ve rotanın planlanması da lojistik kapsamındaki işlerden kabul edilir. Oldukça geniş kapsamlı bir meslek olarak lojistik uzmanlığı günümüzün en önemli mesleklerinden sayılabilir.
Lojistik Firma Nedir?
Lojistik firmanın tanımı konusunda çoğu kişi yanılır. Lojistik firma sadece nakliye firması demek değildir. Temel hedefi bir yerden bir yere mal taşımak olsa da lojistik firmanın dikkat etmesi ve planlaması gereken önemli noktalar vardır. Öncelikle taşınması ya da elde edilmesi gereken mal ya da bilgi doğru olmalıdır.
Yani en uygun mal ya da malzeme ile işlem yapılmalıdır. Ayrıca bu malzeme en doğru şekilde ve zamanda yerine iletilmelidir. Yerine yani doğru yere iletilmesi de lojistik firmasının sorumluluğundadır. Bu malzemenin ya da bilginin niteliği yani kalitesi lojistik en önemli ayrıntılarından birisidir.
Miktarı ve en uygun ölçüde olması da bir diğer önemli nokta olarak sayılabilir. Doğru zamanın belirlenmesi için gerektiği zaman depolamak ya da stoklamak da lojistik uzmanı ya da firmasının planlaması gereken bir diğer ayrıntıdır. Son olarak taşıma işleminin en kısa, en verimli ve en uygun şekilde yapılması da lojistiğin alanındadır.
Lojistik Tanımı
Lojistik genel olarak müşterinin yararı ve isteği doğrultusunda mal, hizmet ya da bilginin en uygun şekilde ve zamanda, gereken planlama yapılarak en uygun şekilde iletilmesi ya da taşınması olarak tanımlanır. Bu tanımın içinde içe doğru ya da dışa doğru, dahili ya da harici hareketler de yer alır. Günümüz dünyasında ticaret çok daha hayati bir rol üstlenmiştir.
E-ticaretle birlikte sanal dünyanın yeni gelişen trendleri de takip edilerek ticaretin boyutu da genişledi. Bu yüzden artık doğru zaman ve mekanda taşıma ve aktarım işlemi biraz daha geniş bir boyut kazandır. Bu boyutun ve aktarma işleminin bütün ayrıntıları da lojistik kelimesinin tanımına dahildir.
Lojistik Şirketi Nedir?
Lojistik şirketin genel olarak kabul edilen anlamı herhangi bir hizmet ya da malın en uygun şekilde istenen kişiye ulaştırma hizmeti yapan şirkettir. Bu anlamda bütün lojistik şirketleri aslında basitçe anlatacak olursa ürünlerin üreticiden tüketiciye doğru en verimli şekilde ulaştırılması işlevini yürüten şirketlerdir.
Ancak bu basit tanımlamanın kapsamı bugün genişledi. Çünkü ticaret artık küresel bir boyutta yapılıyor. Sanal dünyanın da etkisiyle çok geniş kapsamlı bir iş alanı olan ticaret ve e-ticaretin en önemli ayağı da lojistiktir. Bir lojistik şirketi istenen bilgi, hizmet ya da malı en iyi yerden, en iyi şekilde ve en planlı ve verimli bir şekilde en iyi yere ulaştırmakla sorumludur.
Lojistik Ne Demek Kısaca
Lojistik kısaca üretim sürecinden başlayarak tüketiciye gereken malların ve bilgilerin en uygun şekilde ulaştırılması sürecidir. Çok kısa ya da anlık bir iş olarak kabul edilemez. Bir süreç olarak düşünürsek hemen her adımında planlamanın önemi büyüktür.
Zaten işin püf noktası ya da inceliği bu sürecin yönetimidir. Bu yönetim sadece ticareti değil güç dengeleri de değiştirir. Etkin bir lojistik planlaması ile bütün ticari faaliyetlere yön vermek ve bu alanda belirleyici olmak mümkündür. Bu yüzden bazı sektörlerde güç yönetimi olarak da çevrilir. Lojistik, aktarım ya da nakliye işleminin çok daha ötesinde zamanlamanın büyük bir önem taşıdığı aktif bir planlama süreci olarak düşünülebilir.
Lojistik Türkçe Karşılığı
Lojistik kelimesinin Türkçe karşılığı genel olarak nakliye diye geçer. Türk Dil Kurumu sözlüğünde “geri hizmet” olarak da tanımlanır. Daha önceleri daha çok “askeri birliklerin bakılıp beslenmesi ve barındırılması” olarak tanımlansa da artık daha çok ticarette kullanılan ve anlamı değişen bir terim haline geldi.
Lojistik kelimesinin Türkçe karşılığı oldukça genişledi. İlk başta anlaşılmasa da sadece bir yerden bir yere ulaştırma ya da bir hizmet sağlama gibi bir dar anlamı yoktur. Herhangi bir yerden bir yere aktarılan mal ya da hizmet aynı zamanda doğru mal ve doğru hizmet olmalıdır.
Yani artık bir lojistik firması ya da uzmanı size sadece ulaştırma konusunda değil neyi, ne şekilde ve nasıl ulaştıracağınız konusunda da yardımcı olacaktır. İş tanımı ve kelimenin sözlük anlamı son derece genişlemiş ve daha kapsamlı hale gelmiştir.
Lojistik Ne Anlama Gelir?
Lojistik ne sorusuna aktarım, taşıma ya da geri hizmet gibi kısa bir yanıt vermek mümkün olsa da anlamı bunlarla sınırlı değildir. Bu sorunun yanıtı oldukça geniştir. Lojistiği pek çok aşama ve süreci içerisinde barındıran ve incelikli ve detaylı bir tedarik etme ve ulaştırma süreci olarak düşünebiliriz.
Lojistik Kelime Anlamı
Uzun bir şekilde yazacak olursak lojistiğin kelime anlamı “bir mal ya da bilginin en kısa ve verimli şekilde isteyen kişiye ulaştırılmasıdır”. Kısa bir tanım verecek olursak da lojistik “geri hizmet” ya da “aktarım” işidir.
Geri hizmet denmesinin nedenini ise şöyle açıklayabiliriz. Bugün dünyada yapılan ticaret ya da aktarma işlemlerinin geri planında çok ayrıntılı bir aktarma süreci vardır. Lojistik işlemi de bu ayrıntılı planlama sürecinin en iyi şekilde yapılması demektir.
Uluslararası Lojistik Nedir?
Uluslararası lojistik ticaret firmalarının dünyanın her yerine yaptıkları ticaret işlemlerinin bütünü olarak düşünülebilir. Ticaret firmaları bugün hangi alanda çalıştıklarından, nelere eğilim gösterildiğine ve nerelere satış yapabileceklerine kadar hemen çoğu konuda lojistik uzmanlarına ihtiyaç duyar.
Çünkü dünyanın her yerine hizmet, mal ya da bilgi gönderen firmalar, planlama sürecinde etkin olmalıdır. Rakiplerinin önüne geçmek için en iyi tedarik planlaması konusunda en iyi lojistik uzmanları ile çalışmak zorundadırlar.
Bu durumda uluslararası lojistik de sadece bütün dünyaya yayılan bir dağıtım işlemini değil, aynı zamanda neyin dağıtılacağından nereye dağıtılacağının belirlenmesine kadar geniş ve kapsamlı bir iş alanını betimler.
Lojistik en kısa şekilde “en verimli tedarik etme yöntemi” olarak tanımlanabilir. Ancak bu kelimeyi çok kısa olarak anlatmak pek mümkün değildir. Bu tedariğin hangi aşamalardan geçtiğini de açıklamamız gerekir. Çünkü lojistik ya da tedarik sürecini değil, aynı zamanda tedarik edilecek şeyin kendisini de belirler. Kim tarafından talep edileceği ve nasıl en kısa sürede iletilebileceği gibi sorular da lojistiğin alanına girer.
Lojistik Kelimesinin Anlamı
Lojistik kelimesi “nakliye” olarak tanımlansa da malın hazır hale gelmesinden, iletilmesine kadar olan sürecin tümünü kapsar. Çok kapsamlı bir anlamı vardır. Lojistik bir süreçtir ve en iyi şekilde tanımlamak gerekirse sürecin bütün aşamaları anlaşılmalıdır.
Lojistik Destek Nedir
Lojistik alanı bir ürün ya da hizmetin doğru şekilde ve zamanda ulaştırılması olarak düşünülürse lojistik destek de bu zamanlama ve tedarik sürecinin belirlenmesi ve kontrolünü yapan bir firma ya da uzmanın sunacağı destek olarak düşünülmelidir. Lojistik destek konusunda uzmanlardan yararlanan firmaların bugünkü ticaret dünyasında daha başarılı ve etkin olacağı da açıktır.
Lojistik Ne Yapar
Lojistik çok geniş kapsamlı bir iş alanıdır. Neye ve ne zaman ihtiyaç duyacağınızdan tutun, bu mal ya da hizmete en kısa ve etkin şekilde nasıl ulaşacağınıza kadar geniş bir işlemi kapsar.
Nes Lojistik
Nes Lojistik ticaretin farklı bir boyut kazandığı 2000’li yılların başından beri hizmet veren deneyimli bir firmadır. Profesyonel ekibiyle taşımacılık konusunda en iyi hizmeti veren yerlerden birisidir. Uluslararası taşımacılık, gümrük ve benzeri konularda kurumsal ve geniş bir ağa sahiptir. Bu alanda ihtiyaç duyulan hemen her konuda hizmet alabileceğiniz güvenilir bir organizasyondur.
Askeri Lojistik Nedir?
Askeri lojistik silahlı kuvvetler ve orduların harekâtı, bakım ve ihtiyaçları ve planlaması konusunda uzmanlaşan lojistik birimidir. Sadece insan ihtiyacı değil malzeme ve ekipman ihtiyaçlarının belirlenmesi ve üretimi konusunda çalışır. Bütün malzemenin tedarik ve bakımı, sürdürülebilir bir şekilde teminatı ve iletimi askeri lojistiğin kapsamındadır.
Lojistik Anlamı
Lojistik sadece aktarım ve taşıma olarak düşünülemez. Taşınacak olan mal ve hizmetlerin en verimli şekilde temin edilmesinden ne zaman ulaştırılması gerektiğine ve depolanmasına kadar geniş bir alanı kapsar. Bu anlamda günümüz ticaretinin en hayati iş alanlarından birisidir.
İlginizi çekebilir : A Ş Ne Demek? Anonim Şirket Nedir ve Özellikleri Nelerdir?