Lokalizasyon, pazarlama sektöründe kullanılan bir terimdir ve ürün hizmet ya da içeriklerin pazarlama bölgelerine göre uyarlanması çalışmaları olarak tanımlanır. Ürün pazarlamada, kültürel farklılıklar göz önünde bulundurularak, müşteri kitlesine göre en uygun ürün ve hizmetlerin sunulmasını sağlamaktır.
Lokalizasyon, birçok alanda uygulanıyor ve coğrafi bölgeye, konuma göre hizmetin uyarlanmasına yardımcı oluyor. Küresel pazarlarda başarılı olmanın yollarından biridir ve farklılıklara göre doğru uyarlamalar yapıldığında, marka tanıtımı ve satışı daha kolay olacaktır.
Lokalizasyon Nasıl Yapılır?
Ürün ve hizmetlerin, belirli belgeye, müşteri kitlelerine, kültür yapısına göre uyarlanma süreci olarak tanımlanan lokalizasyon, farklı yöntemlerle yapılabiliyor. İşlem süreçleri, yasal düzenlemeler, teknik gereksinimler, dil ve kültürel farklılıkları içermektedir.
Lokalizasyon süreci için belirlenen adımlar şunlardır;
- Hedef Pazar belirlemesi,
- Kaynak analizi,
- Dil çevirisi,
- Kültürel uyarlamalar,
- Teknik uyarlamalar,
- Yasal düzenlemeler,
- Test ve geri bildirim,
Lokalizasyon işlemlerinin yapılabilmesi için belirlenen işlem adımlarının sırayla uygulanması ve takip edilmesi gerekiyor. İşlem adımları uygulandığında, beklenen başarıya daha kolay ulaşılacaktır.
Hedef Pazarın Belirlenmesi
Lokalizasyon işlemlerinde ilk adım ürün ya da hizmetin hangi pazarlara, nasıl sunulacağına karar vermektir. Hedef Pazar belirlemesi yapılırken, yasal gereksinimler, kültür ve dil farklılıkları göz önünde bulundurulmalıdır. Öncelikle, belirlenen pazardaki kitlelerinin, ürün ve hizmete olan ihtiyaçları, üründen beklentileri belirlenmeli ve her zaman dikkate alınmalıdır.
İçerik Ve Kaynak Analizleri
Süreci başlatmadan önce belirlenen pazarlara göre kullanılacak içeriklerin envanterinin oluşturulması gerekiyor. İçerik analizi için web siteleri, e-postalar gibi yazılı içerikler, görseller, grafikler, ses ve video içerikleri, kullanıcı ara yüzü tasarımları analizleri yapılır. İçeriklerin doğru kullanılması ve yerleştirilmesi, ihtiyaç duyulan tüm kaynakların elde edilmesi, yapılacak olan analiz işlemlerini kolaylaştıracaktır.
Lokalizasyonda Dil Çevirisi
Lokalizasyon işlemlerinde uygulanacak işlem adımlarından birisi de dil çeviri işlemleridir. En önemli adımlardan birisidir ve hedef pazara göre gerekli çevri işlemleri yapılmalıdır. Yapılacak olan dil çevirilerinin, kelime bazlı değil anlam bazlı olması önemlidir. Pazarın kültürel yapısına göre doğru çevrinin yapılması, ürünün ya da hizmetin daha iyi tanıtılmasını, kullanılmasını sağlayacaktır. Diller arası farklılıklar, aynı kelimenin her dilde farklı anlamlar ifade etmesine neden olabiliyor.
Kültürel Uyarlamalar
Ürün ve hizmet pazarlama işlerinde başarılı olabilmek için hedef kitleyi iyi tanımak gerekiyor. Hedef pazarın kültürel özellikleri göz önünde bulundurulur ve içeriklerin, dil çevrilerinin kültüre göre yapılması gerekir. Renklerin ve sembollerin, kültürler üzerindeki anlamı ve etkileri farklıdır.
Bunun için hedef pazarın kültüründe olumsuz anlamlara gelebilecek görsellerin kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Ürün tanıtımı için festival ve tatil etkinlikleri her zaman avantaj sağlar. İçerikte kullanılan kelimeleri, o kültür için argo anlamlar ifade etmemesine dikkat edilmelidir.
Yasal Uyumlar
Ürün ve hizmet pazarlama alanında, ülkelerin yasal düzenlemeleri farklı olabiliyor. Pazarın yapısına göre veri gizliliği ve güvenliği, yasalara uygun olacak şekilde düzenlenmelidir. Her zaman ticaret yasaları göz önünde bulundurulmalı, gümrük, vergi ve fiyatlandırma kurallarına dikkat edilmelidir. Her ürün ve içerik için telif haklarına dikkat edilmeli, telif yasalarına uygun olması sağlanmalıdır.
Test Ve Geri Bildirim Süreçleri
Lokalizasyon için belirlenen süreçleri tamamlayanlar, ürün, hizmet ya da içeriklerin test işlemlerini yapmalıdır. Kullanıcı test işlemleri ve yapılacak olan geri bildirimler, hedefe ulaşmak, süreçteki aksaklıkları ve eksiklikleri görebilmek için çok önemlidir.
Yapılacak olan testlerde, teknik aksaklıklarla birlikte kültürel uyumsuzluklar, dil hataları da görülür. Yapılacak olan bazı test işlemleri, hedef pazarın ürün ve hizmete olan yaklaşımının daha iyi görülmesini sağlamak konusunda faydalı olabiliyor.