Yeni nesil teknolojilerin gelişmesi ile birlikte dijital dönüşümün yaşandığı iş dünyasında, hızlanma ve adaptasyonun yüksek bir seviyeye ulaşması amaçlanıyor.
Geleneksel kağıt üzerinde yapılan tüm işlemlerin yerini online platformlarda yapılan hem akılcı hem de süratli işler alıyor. Merkezi bir bilgi sistemi olarak adlandırılan MERSİS, ülkemizde şirketlerin dijital çağa ve dönüşüme ayak uydurmasında oldukça önemli bir rol oynamaktadır.
Mersis Nedir?
Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’nin kısaltması olarak bilinen MERSİS, Türkiye içerisinde faaliyet gösteren bütün ticaret siciline kayıtlı hem gerçek hem de tüzel kişilerin kayıtlarının yer aldığı merkezi bir bilgi sistemi olarak adlandırılır.
Türkiye içerisindeki e-dönüşüm sisteminin önemli bir ayağı olan bu sistem, kamu kurumlarının ihtiyaç duyacağı tüm bilgileri tek bir nokta üzerinden sunarak veri paylaşımının daha kolay yapılmasına da yardımcı olur.
MERSİS sistemi kamu kurumlarının bilgi sistemleri ile beraber entegre olarak çalıştığından veri elde etmeyi kolay bir şekilde gerçekleştirir.
Mersis Sistemi’nde Yer Alan Bilgiler
MERSİS sistemi içerisinde yer alacak bilgiler şöyledir;
- Şahıs işletmelerine ait bilgiler
- Şirketlerin adresleri, unvanları, yöneticileri ve ortaklık yapılarına ait bilgiler
- Dernek ve kooperatiflerin bilgileri
- Vakıf bilgileri
Gibi pek çok ticari faaliyetlere ait olabilecek bilgiler yer alır. İşletmelerin yasal süreçlerini dijital olarak resmi bir temelde yürütmeyi amaçlayan MERSİS, işletmelerin diğer kuruluşlar ile de etkileşimde bulunmasına yardımcı olur.
MERSİS No
MERSİS numarası, MERSİS sistemi içerisine dahil olan her işletmeye ayrı olarak verilen 16 haneden oluşan bir kimlik numarasıdır. Bu 16 hanelik kimlik numarası her işletmeyi benzersiz bir şekilde tanımlamak adına kullanılır.
MERSİS numarası, şirketlerin kuruluş aşamaları sırasında otomatik olarak atandıktan sonra ticaret sicil gazetesinde yayınlanır.
İş dünyası içerisinde faaliyette bulunan pek çok işletme için MERSİS numarası, resmi bir kimlik belgesinin yanı sıra temel tanımlayıcı olarakta görülür.
MERSİS No Sorgulama
Sistem üzerinden giriş yapıldıktan sonra bakılabilen MERSİS numarası, “Şirket Sorgulama” seçeneğine tıklanarak açılan sayfada “Firma Arama” bölümüne geçilmesi sonucunda ortaya çıkan diğer adımların takip edilmesi ile firmalara ait olan ticari sicil kayıtları sorgulamalarına kişileri ulaştırır. Eğer MERSİS numarası bilinmiyor ise, firma adı girilerekte bu sorgulama sürdürülebilir.
MERSİS No Ne İşe Yarar?
Her ticari işletme için oldukça büyük öneme sahip olan MERSİS numarası ile yapılabilecek olan işlemler şöyledir;
- Acentelik işlemleri yürütülebilir.
- İnternet sitesi tescil edilebilir.
- Konkordato işlemleri gerçekleştirilebilir.
- Bölünme, tür değişikliği ve birleşme gibi ticari işlemler gerçekleştirilebilir.
- Anonim bir şirketten şubeye değin her tür işletme için kuruluş işlemleri gerçekleştirilebilir.
- Kuruluş sürecindeki sözleşmeler elektronik ortamda hazırlanabilir.
Tüm bu işlemler, MERSİS numarası ile tamamlanır ve Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne iletilir.
MERSİS’e Nasıl Üye Olunur?
Kullanıcı olabilmek için öncelikle sisteme üye olunması gerekmektedir. Açılan sayfada kayıt olabilmek adına dört seçenek sunulur.
Bunlar;
- Geçici kimlik belge no ile kayıt
- Pasaport no ile kayıt
- Yeni t.c kimlik no ile kayıt
- Mavi kart/ y. Kimlik no ile kayıt
Gibi seçeneklerden birisi tercih edilerek gizlilik sözleşmesi kabul edilmelidir. Kimlik Paylaşım Sistemi üzerinden onaylama yapılarak üyelik tamamlanır.
MERSİS Numarası Rakamları
Özel bir algoritma ile üretilerek MERSİS tarafından verilen 16 haneli bir kod olan MERSİS numarası, limited ve anonim şirketlerde “0” rakamı ile başlar ve hemen devamında vergi numarası gelerek sonunda “000” ve “15,16,17” gibi rakamlarla biter. Şahsa ait şirketlerde ise MERSİS numarası, şirket sahibinin T.C kimlik numarası ile başlar ve 00017 veya 00015 şeklinde biter.