Mutabakat, finansal işlemlerde, verilerin karşılaştırılması ve doğruluğunun onaylanması süreci olarak tanımlanır. Ticari ya da finansal işlemlerde taraflar arasında yapılan işlemlerdir. İki ya da daha fazla kişi veya kuruluş arasında yaşanan mali durum, ödeme ve borç uyuşmazlıklarının tespitinin yapılmasını ve sorunun çözülmesini sağlar.
Mutabakat daha çok finansal ve muhasebe alanlarında kullanılıyor. Mutabakatın amacı, finansal verilerdeki hataların tespit edilmesini ve hatalar için çözümler üretilmesini, tarafların doğru bilgilere ulaşmasını sağlamaktır. Yapılacak olan işlem türüne göre farklı taraflarla mutabakat yapılabiliyor.
Mutabakat Nasıl Yapılır?
İki ya da daha fazla taraf arasında yapılan anlaşmalar olarak tanımlanan mutabakatın nasıl yapılacağı, işlem türüne göre belirleniyor.
Mutabakat yapabilmek için şu süreçler uygulanır;
- Tüm finansal verilerin toplanması,
- Eldeki verilerin karşılaştırılması ve doğruluğunun kontrol edilmesi,
- Verilerde uyuşmazlık varsa tespit edilmesi,
- Belirlenen uyuşmazlıklar için çözüm arama,
- Sonuçların kaydedilmesi,
Mutabakat, taraflar arasında yapılır ve veri toplama işlemlerinde, muhasebe kayıtları, banka ekstreleri, ödemeler ve fatura belgeleri kullanılıyor. Toplanan veriler taraflarca birlikte karşılaştırma yapılır ve hata, eksiklik, uyuşmazlık olup olmadığı tespit edilir. Veri toplama ve karşılaştırma, uyuşmazlıklar için çözüm arama işlemlerinden sonra sonuçları kaydedildiğinde, mutabakat süreci tamamlanmış olur.
Mutabakat Türleri Nelerdir?
Finansal ya da ticari verilerin doğruluğunun karşılaştırılması süreci olarak tanımlanan mutabakat için farklı türler kullanılabiliyor. Tarafların türüne ve özelliklerine göre mutabakat türleri değişiyor.
- Banka mutabakatı,
- Tedarikçi ya da müşteri mutabakatı,
- Mali tablo mutabakatı,
- Ödeme mutabakatı,
- Varlık mutabakatı,
Mutabakat süreci, her sektördeki büyük, küçük işletmelerin mali disiplinlerinin oluşmasını sağlar. Yapılmasındaki amaç, dolandırıcılık sorunlarının ya da mali veri hatalarının önlenmesidir.
Banka mutabakat türü, muhasebe kayıtları ile banka hesap hareketlerinin karşılaştırılmasıdır. Banka bakiyesi ile muhasebe kayıtlarının doğru olduğunun onaylanmasını sağlar. Tedarikçi ya da müşteri mutabakatı, şirketin, müşterileri ile aralarındaki alacak borç durumunun karşılaştırılmasıdır. Mali tablo mutabakatı, şirketin gelir gider dengesinin kontrol edilmesini sağlar.
Mutabakatın Önemi
Finansal verilerin doğruluğu, işletme yönetimi ve taraflar için önemlidir. Mutabakatın önemi, güvenin kazanılmasını ve hedefe ulaşılmasını kolaylaştırır. Mutabakat süreçleri, finansal işlemlerin doğru yapılmasını ve belgelendirilmesini sağlar.
Bu işlemler, işletmenin mali tablolarının gerçek verileri yansıtmasında etkilidir. Hesaplar arasında bir uyumsuzluk olduğunda bunun hemen tespit edilmesini ve sorunun çözülmesini sağlar. Mutabakat türlerinin yapılmasındaki en önemli amaç, finansal istemlerin düzenli ve şeffaf olmasını sağlamaktır.
Mutabakat Kimlerle Yapılır?
Mutabakat, mali ve finansal işlemlerin doğrulanması için taraflar arasında yapılan işlemlerdir. Taraflar, işletmenin faaliyetlerine, işlem türüne göre değişir. Mutabakat yapılabilecek taraflar arasında, bankalar, müşteriler, tedarikçiler, çalışanlar, vergi dairesi, sigorta şirketleri, yatırımcılar, denetçiler ve yönetim yer alıyor.
İşlem türüne göre kimle yapılacağı belirlendikten sonra mutabakat konusu da belirlenir. Tüm taraflar genelde finansal işlemler için mutabakat yapıyor. Yapılacak her mutabakat, işletmelerin iç ve dış faaliyetlerinin daha güvenilir ve şeffaf olmasını sağlar.
Çalışanlarla Mutabakat
Çalışan mutabakatı olarak tanımlanan süreçte, işletmeler, çalışanları ile maaş ve diğer ödeme işlemleri hakkında mutabakat yaparlar. Yapılacak olan bu mutabakat, çalışanlara yapılacak olan maaş ödemeleri, sigorta primleri, vergi kesintileri gibi finansal işlemlerde herhangi bir hata olmamasını, verilerin kontrol edilmesini ve doğruluğundan emin olunmasını sağlar.
Vergi Dairesi Mutabakatı
Vergi mutabakatında taraflar, şirket ve vergi dairesinden oluşur. Şirketin vergi ödemeleri, vergi beyannameleri, borç ve ödeme verilerinin karşılaştırılmasını sağlar. Vergi mutabakatı, şirketin yapmış olduğu vergi ödemelerini zamanında, doğru ve eksiksiz yapıldığının doğrulanmasını, hata varsa düzeltilmesini sağlar.